O delegaţie din Sălaj, alcătuită din membrii Fundaţiei „Corneliu Coposu”, filiala Sălaj şi profesori de la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” din Zalău, condusă de cercetătorul ştiinţific Marin Pop, a participat, în perioada 18-21 mai, la Bucureşti, la evenimentele dedicate Seniorului Corneliu Coposu, de la a cărui naştere s-au împlinit, în 20 mai, 100 de ani. Printre acţiunile cultural-comemorative la care au luat parte sălăjenii se numără lansăr de carte, parastas, întâlnire cu surorile Coposu, precum şi o emisiune TV, la care a participat istoricul Marin Pop. Unul dintre cele mai deosebite momente, în opinia participanţilor, a fost concertul extraordinar care a avut loc la Ateneul Român, la care au luat parte nu mai puţin de 800 de persoane, printre spectatori numârându-se Principele Radu şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.
Seria evenimentelor dedicate Centenarului Corneliu Coposu vor continua şi în această săptămână, acestea urmând să aibă loc atât la Zalău cât şi la Sighet. Astfel, luni, 26 mai, începând cu ora 17, în cadrul Zilelor Şcolii „Corneliu Coposu” din Zalău, a fost lansat Suplimentul revistei „Caiete Silvane”, intitulat „Centenar Corneliu Coposu”, realizat de istoricul Marin Pop. De asemenea, istoricul a susţinut şi o scurtă conferinţă în faţa elevilor şi părinţilor invitaţi la eveniment, având ca temă „Corneliu Coposu- un reper de moralitate pentru tânăra generaţie”.
Acţiunile comemorative continuă marţi, 27 mai, cu vernisarea expoziţiei „Canalul Dunăre Marea Neagră. Un cimitir programat”, realizată de Fundaţia Academia Civică, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Fundaţia „Corneliu Coposu”, filiala Sălaj. Evenimentul va fi găzduit de Muzeul de Artă „Ioan Sima”, începând cu ora 13. Potrivit informaţiilor primite de la Marin Pop, preşedintele Fundaţiei „Corneliu Coposu” Sălaj, printre invitaţi se vor număra: poeta Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică, Romulus Rusan, precum şi directorul executiv al fundaţiei, Ioana Boca.
Timp de două zile, în perioada 29-30 mai, evenimentele dedicate Centenarului naşterii marelui om politic sălăjean, Corneliu Coposu, se vor muta la Sighetu Marmaţiei, unde se vor lansa cărţile: „Mărturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian”, reeditată de Fundaţia Academia Civică şi „Monografia familiei Coposu. Între istorie şi memorie”, autor Marin Pop, apărută în luna martie la Editura Caiete Silvane, din Zalău. De asemenea, în 30 mai, începând cu ora 11, Sala de conferinţe a Memorialului Victimelor Comunismului şi a Rezistenţei din Sighet va găzdui conferinţa, susţinută de Marin Pop, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, „Corneliu Coposu- un reper de moralitate pentru tânăra generaţie”.
Potrivit organizatorilor, începute în luna martie, la Zalău, acţiunile cultural-comemorative dedicate Seniorului vor continua pe parcursul întregului an.
Fosile, fosile aruncate la lada de gunoi a istoriei !